Door gebruik te maken van deze website of door op 'Accepteer' te klikken, geeft u toestemming voor het gebruik van cookies.
+ U bent niet ingelogd: Inloggen

Ts_logo_sinds1921

nAlle boeken

Werkboek HIC

High en intensive care in de psychiatrie

Tom van Mierlo, Frits Bovenberg, Yolande Voskes, Niels Mulder

Dit werkboek is een handreiking voor het werken op een afdeling voor high en in­ten­sive care (HIC). De HIC is een acu­teop­na­me­afdeling voor patiënten die een ernstige psychiatrische crisis doormaken en voor wie een gesloten opnamesetting nodig is. Aangezien het HIC-model de highcarefunctie (HC) en de intensivecarefunctie (IC) combineert, is er gekozen voor de naam high en intensive care.

De behandeling op de HIC is erop gericht de patiënt de eigen regie te laten hervinden en herstel mogelijk te maken. Behandeling op een HIC zal in veel gevallen een intermezzo zijn binnen een ambulant behandeltraject.
Het plan voor een HIC-afdeling komt voort uit diverse initiatieven die de laatste jaren in Nederland genomen werden om dwang en drang terug te dringen. Een startbijeenkomst, georganiseerd door GGz Breburg in februari 2012, werd gevolgd door expertmeetings en hieruit zijn dit werkboek en de HIC-monitor (ook onderdeel van dit werkboek) voortgekomen.
De beschrijving van het HIC-model en de bijbehorende monitor bieden handvatten voor de opbouw van een body of knowledge, waarbij door middel van wetenschappelijke evaluaties de (kosten)effectiviteit kan worden getoetst en het HIC-model kan worden aangepast.

Dit werkboek beoogt bij te dragen aan het tot stand komen van HIC-afdelingen die een state-of-the-artbehandeling bieden aan mensen in ernstige psychiatrische crisissituaties voor wie een gesloten opnamesetting geïndiceerd is en separaties en andere dwangtoepassingen verder te reduceren.

l Inhoudsopgave
l Voorwoord

Artikel toegevoegd


is in uw winkelmand geplaatst.

Verder winkelen?

Nu bestellen