Door gebruik te maken van deze website of door op 'Accepteer' te klikken, geeft u toestemming voor het gebruik van cookies.
+ U bent niet ingelogd: Inloggen

Ts_logo_sinds1921

nAlle boeken

Verwetenschappelijking van de psychiatrie

Liber amicorum voor Richard van Dyck

Ton van Balkom, Marian Nijsen, Aartjan Beekman, Witte Hoogendijk (redactie)

Ruim twintig jaar heeft Richard samen met professor dr. Willem van Tilburg leidinggegeven aan de afdeling Psychiatrie van het VU medisch centrum en aan de gemeenschappelijke academische werkplaats met GGZ Buitenamstel. Richard van Dyck heeft gedurende deze jaren een krachtige impuls gegeven aan de wetenschappelijke ongderbouwing en evidence-based behandelmethoden van angst en depressie. Hij is de architect van een uniek grootschalig longitudinaal onderzoek binnen de geestelijke gezondheidszorg gericht op patiënten met angst- en stemmingsstoornissen.

Zijn Amsterdamse Studie naar Angst en Depressie (AMSTAD) heeft hij uitgebouwd tot de Nederlandse Studie naar Depressie en Angst (NESDA). Een belangwekkende studie waaraan meerdere ggz-instellingen, huisartsen, patiëntenorganisaties en academische centra in Nederland deelnemen. Gedurende tien jaar worden gegevens verzameld over ongeveer 3000 patiënten met angst- en stemmingsstoornissen met als doel meer inzicht in het beloop van de aandoening en verbetering van de kwaliteit en efficiency van de behandeling. Als geen ander weet Richard van Dyck talentvolle professionals uit binnen- en buitenland aan zijn onderzoeks- en behandelingsprogramma’s te binden en grote subsidies en fondsen te werven voor zijn wetenschappelijk onderzoek. Met wijsheid, veel humor en grote betrokkenheid verbindt Richard zijn wetenschappelijk werk met de praktijk.

Dit liber amicorum getuigt van de grote veelzijdigheid van Richard van Dyck als aimabel mens, inspirerende collega, kundig wetenschapper, betrokken psychiater en creatieve beleidsmaker.

Artikel toegevoegd


is in uw winkelmand geplaatst.

Verder winkelen?

Nu bestellen