Door gebruik te maken van deze website of door op 'Accepteer' te klikken, geeft u toestemming voor het gebruik van cookies.
+ U bent niet ingelogd: Inloggen

Ts_logo_sinds1921

nAlle boeken

Van pioniers tot professionals

J. Brabers

In 1964 werd de Dienst Humanistisch Geestelijke Verzorging (HGV) bij de krijgsmacht opgericht na een jarenlange strijd van de humanistische beweging om erkenning voor het recht op geestelijke verzorging op humanistische grondslag. De pioniers moesten het opnemen tegen vooroordelen en belangen van de confessionele diensten geestelijke verzorging. Ze moesten zich ook bewijzen aan beroepsofficieren die de raadslieden soms zelfs vijandig gezind waren. Tegelijkertijd woedde er in de politiek decennia lang een felle strijd om uitbreiding van het aantal raadslieden. Na jaren van pionieren heeft de Dienst de erkenning gekregen die het verdient en is niet meer uit de krijgsmacht weg te denken. Het einde van de Koude Oorlog en de veranderde krijgsmacht noopten tot herbezinning op het vak en de werkzaamheden van geestelijk verzorger. Sindsdien wordt hard gewerkt aan professionalisering van het vakgebied en de Dienst. De raadspersoon is een professional geworden maar is ook pionier gebleven die door praktijkervaring zijn vakgebied ontwikkelt. Vanaf de jaren negentig gaan raadslieden altijd mee met uitzendingen. Kerntaak was, is en blijft het verlenen van geestelijke bijstand aan militairen die verstrikt zijn geraakt in het spanningsveld tussen persoonlijke vrijheid en het autoritair hiërarchische systeem van de krijgsmacht.

Drs. Jules Brabers (1963) studeerde Geschiedenis en Internationale Betrekkingen aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Hij is sinds 2002 werkzaam bij het Humanistisch Archief.
Hij schreef eerder Veertig jaar Dienst Humanistisch Geestelijke Verzorging bij de krijgsmacht (1964-2004) dat als boekje in de reeks Humanistisch Erfgoed is uitgegeven door Het Humanistisch Archief.

Artikel toegevoegd


is in uw winkelmand geplaatst.

Verder winkelen?

Nu bestellen