Door gebruik te maken van deze website of door op 'Accepteer' te klikken, geeft u toestemming voor het gebruik van cookies.
+ U bent niet ingelogd: Inloggen

Ts_logo_sinds1921

nAlle boeken

Psychotherapie

Het bos en de bomen

M. van Kalmthout

Het terrein van de psychotherapie is voor veel mensen verwarrend en onoverzichtelijk. Tal van scholen en methoden bieden zich aan op de 'markt van welzijn en geluk'. Waarom zoveel? Wat zijn hun uitgangspunten? Waarom zou men aan de één de voorkeur geven boven de ander?
In Psychotherapie. Het bos en de bomen zoekt Martin van Kalmthout naar een samenhang in het veelvormige verschijnsel dat psychotherapie heet. Hij plaatst de hoofdstromen van de psychotherapie in hun historische context en beschrijft ze als cultureel en maatschappelijk bepaalde vormgevingen van hetzelfde verschijnsel. Aan de hand van teksten van de grondleggers probeert hij hun antwoorden te vinden op een aantal essentiële vragen: wat is psychotherapie eigenlijk, wat beoogt zij, wat wordt als werkzaam gezien in een succesvolle therapie, wat is een goede therapeut?
Vervolgens gaat van Kalmthout, los van deze schoolgebonden benadering, op zoek naar de harde kern van het verschijnsel psychotherapie. Daarbij gaat hij niet alleen uit van de geschiedenis van de psychotherapie, maar maakt hij ook gebruik van de bevindingen van empirisch onderzoek, van schooloverstijgende theorievorming en van ervaringen uit de psychotherapeutische praktijk.
Het boek wil aldus een gids zijn in het gebied van de psychotherapie, en een uitnodiging aan de lezen om kritisch na te denken over dit veelvormige verschijnsel.

Dr. M.A. van Kalmthout is universitair hoofddocent aan de vakgroep Klinische Psychologie van de Katholieke Universiteit Nijmegen. Daarnaast heeft hij een praktijk als vrij gevestigd psychotherapeut. Grondslagen en geschiedenis van de psychotherapie hebben zijn speciale belangstelling.

Artikel toegevoegd


is in uw winkelmand geplaatst.

Verder winkelen?

Nu bestellen