Door gebruik te maken van deze website of door op 'Accepteer' te klikken, geeft u toestemming voor het gebruik van cookies.
+ U bent niet ingelogd: Inloggen

Ts_logo_sinds1921

nAlle boeken

Posttraumatische stressstoornis bij Nederlandse militairen en veteranen

M.E. Meijer

De afdeling Militaire Psychiatrie van het Centraal Militair Hospitaal is vanaf 1992 begonnen met het opbouwen van een zorglijn Posttraumatische Stressstoornis (PTSS). Toen werd duidelijk dat uitzendingen een steeds belangrijker rol gingen spelen in het bestaan van de krijgsmacht en op de polikliniek verschenen steeds meer militairen met klachten die uitzendgerelateerd bleken. In 1994 werd, al improviserend, gestart met een eerste groep patiënten met PTSS in een ééndaagse deeltijdbehandeling en in 1997 kon een begin gemaakt worden met een officiële deeltijdbehandeling van acht stoelen voor veteranen en militairen met een PTSS. Inmiddels is op de afdeling een multimodulaire behandelingsmethode ontwikkeld, poliklinisch, in deeltijd-behandeling en klinisch.
Behandeling van PTSS leidt zelden tot volledige genezing, maar er ontstaat bij de meeste militairen en veteranen wel weer veel meer ruimte voor gezin, sociale omgeving en werk. De schokkende gebeurtenissen worden nooit vergeten, maar krijgen betekenis en kunnen geordend een plaats krijgen.
Symptomen zoals agressie, slaapstoornissen en extreem vermijdingsgedrag worden hanteerbaarder voor de patiënt én voor zijn sociale omgeving. Hierbij lijkt het groepsproces een belangrijke rol te spelen. Het vertrouwen in elkaar is groot en acceptatie van elkaar is bijna onvoorwaardelijk.

Dit boek geeft de multimodulaire behandelingsmethode voor PTSS, zoals ontwikkeld in het Centraal Militair Hospitaal, een wetenschappelijke onderbouwing en een theoretisch kader. Tevens bevat het een uitstekend overzicht van de wetenschappelijke literatuur over ontstaan en behandeling van de posttraumatische stressstoornis. En het is meer: het maakt ook duidelijk hoe Defensie omgaat met militairen en veteranen die psychische gevolgen ondervinden van uitzending. Er zijn vele lessen geleerd.

Artikel toegevoegd


is in uw winkelmand geplaatst.

Verder winkelen?

Nu bestellen