Door gebruik te maken van deze website of door op 'Accepteer' te klikken, geeft u toestemming voor het gebruik van cookies.
+ U bent niet ingelogd: Inloggen

Ts_logo_sinds1921

nAlle boeken

Persoonsgerichte psychotherapie

M. van Kalmthout

In 'Persoonsgerichte psychotherapie' presenteert Martin van Kalmthout een persoonsgerichte interpretatie van psychotherapie. Hij probeert de essentie van deze vorm van psychotherapie op het spoor te komen en de harde kern van het persoonsgerichte te formuleren. Een van de kenmerken daarvan is dat het zich niet verdraagt met schoolgebonden benaderingen. Dat laatste moet overigens niet verward worden met het ontbreken van visie of theorie.

Het boek begint met een uiteenzetting van de uitgangspunten en principes van deze persoonsgerichte theorie, waarvan het conflict tussen autonomie en verbondenheid (het interpersoonlijke principe) en het ervaren van de werkelijkheid zoals die is (het ervaringsgerichte principe) de twee centrale pijlers zijn. Deze thema's worden geïllustreerd aan de hand van de persoonsgerichte visie op menselijke problemen en vervolgens toegepast op de psychopathologie. Vanuit dezelfde uitganspunten wordt een beschrijving en analyse gegeven van het functioneren van de psychotherapeut en het veranderingsproces dat de cliënt hierdoor ondergaat. Bij deze persoonlijkheidsverandering staat de vraag naar wat het zelf is centraal. Hierna wordt aandacht besteed aan het spanningsveld tussen een persoonsgerichte benadering en de wetenschap, evenals aan de verwevenheid van deze vorm van psychotherapie met zingeving en religie. Het boek eindigt met een discussie over de vraag wat de roekomstmogelijkheden zijn van een persoonsgerichte psychotherapie in het licht van de huidige dominantie van de biologische psychiatrie en de protocollaire gedragstherapie.

Dr. Martin van Kalmthout is universitair hoofddocent aan de vakgroep Klinische Psychologie en Persoonlijkheidsleer van de Katholieke Universiteit Nijmegen. Daarnaast is hij vrijgevestigd psychotherapeut en hoofdpleiter postdoctorale beroepsopleiding tot psychotherapeut. Hjij publiceerde eerder bij de Tijdstroom Psychotherapie. Het bos en de bomen en Praktijkboek gesprekstherapie (samen met Germain Lietaer).

Artikel toegevoegd


is in uw winkelmand geplaatst.

Verder winkelen?

Nu bestellen