Door gebruik te maken van deze website of door op 'Accepteer' te klikken, geeft u toestemming voor het gebruik van cookies.
+ U bent niet ingelogd: Inloggen

Ts_logo_sinds1921

nAlle boeken

Ontspoorde cellen

Kanker in fictie

Arko Oderwald, Koos Neuvel, Willem van Tilburg (redactie)

Kanker is een verzamelnaam voor een aantal verschillende ziektes. De pathofysiologie, etiologie, het stellen van de diagnose, de therapie en de prognose kunnen daarom sterk verschillen per vorm van kanker. Toch hebben al deze vormen van kanker ook vaak iets met elkaar gemeen. Ten eerste is kanker een ziekte die niet acuut een einde aan het leven maakt, maar vaak tijd in beslag neemt. Dat geeft de kankerpatiënt tijd voor zelfreflectie, maar ook tijd voor pijn en lijden. Ten tweede staat kanker bekend als kwaadaardig, een kankerproces neemt, in de vorm van kwaadaardige cellen, het lichaam over. Hiermee bezit het concept van kanker een morele component die metaforisch overdraagbaar is gebleken en literair overgenomen is. En ten derde, over welke vorm van kanker we het ook hebben, we voeren er in onze tijd een oorlog tegen.

In dit boek staan deze ervaring en deze verbeelding van kanker in literaire werken en films centraal.

Bekijk de hele serie Literatuur en geneeskunde
Meer informatie over Literatuur en Geneeskunde cursussen op locatie klik hier.

Vanuit VU Medisch Centrum organiseert Arko Oderwald meerdaagse medisch literaire cursussen op locatie in diverse Europese steden: Venetië, Wenen, Parijs, Zürich en Davos, Lübeck, München. Deze zomer zijn er nog plaatsen in de cursus in Wenen (5 – 11 augustus), waar Bert Keizer mede docent is, en Lübeck (20 – 23 september), met Abel Thijs. Kijk voor meer informatie op: literatuurengeneeskunde.nl.
Aanmelden kan nog tot 1 juli 2018 via ak.oderwald@vumc.nl.

l Bekijk hier de inhoud
l Lees hier de voorpublicatie uit Trouw van Manon Uphoff
l Lees hier de voorpublicatie uit Trouw van Koos Neuvel

Artikel toegevoegd


is in uw winkelmand geplaatst.

Verder winkelen?

Nu bestellen