Door gebruik te maken van deze website of door op 'Accepteer' te klikken, geeft u toestemming voor het gebruik van cookies.
+ U bent niet ingelogd: Inloggen

Ts_logo_sinds1921

nAlle boeken

Het zieke kind

Arko Oderwald, Koos Neuvel, Abel Thijs (redactie)

De ziekten van kinderen waarmee een huisarts in zijn spreekkamer het meest wordt geconfronteerd zijn virale infecties, specifiek leeftijdsgebonden aandoeningen - zoals huilbaby's - en gebruikelijke kinderziekten zoals de bof en mazelen. Veelzeggend daarbij is dat bij een begrip als 'kinderziekten' in het alledaagse taalgebruik niet zozeer de letterlijke, maar wel de figuurlijke betekenis is gaan domineren. Het begrip verwijst steevast naar startproblemen, op welk terrein dan ook, waar je beslist gepaste aandacht aan moet besteden en de nodige maatregelen voor moet treffen, maar waarbij het uiteindelijk allemaal vast goed komt. Zo is het ook met de gezondheid van het gros der kinderen: doorgaans komt het goed. Niettemin ligt het voor de hand om begrip te hebben voor de zorgen van ouders en andere volwassenen over kinderen. Dat geldt zeker wanneer het gaat om ernstig zieke kinderen. Want hoewel de kans dat een kind een levensbedreigende ziekte krijgt sterk is afgenomen, is die nog steeds niet uitgesloten. Hoe onrechtvaardig het misschien ook is, het voelt toch anders wanneer een jong kind kanker krijgt dan wanneer dat bij een hoogbejaarde gebeurt.

In dit boek wordt een zo breed mogelijk beeld geschetst van zieke kinderen zoals ze verschijnen in fictie, in boeken en films.
Meer informatie over Literatuur en Geneeskunde cursussen op locatie klik hier.

Vanuit VU Medisch Centrum organiseert Arko Oderwald meerdaagse medisch literaire cursussen op locatie in diverse Europese steden: Venetië, Wenen, Parijs, Zürich en Davos, Lübeck, München. Deze zomer zijn er nog plaatsen in de cursus in Wenen (5 – 11 augustus), waar Bert Keizer mede docent is, en Lübeck (20 – 23 september), met Abel Thijs. Kijk voor meer informatie op: literatuurengeneeskunde.nl.
Aanmelden kan nog tot 1 juli 2018 via ak.oderwald@vumc.nl.

l Fragment uit 'Eet jouw dokter ook patat?' van Ignace Schretlen, waarover hij in 'Het zieke kind' een bijdrage schreef (De snottebellen van Sebastiaan).
l Bekijk hier de inhoudsopgave
l Bekijk hier de medewerkers

Artikel toegevoegd


is in uw winkelmand geplaatst.

Verder winkelen?

Nu bestellen