Door gebruik te maken van deze website of door op 'Accepteer' te klikken, geeft u toestemming voor het gebruik van cookies.
+ U bent niet ingelogd: Inloggen

Ts_logo_sinds1921

nAlle boeken

Kinderen als medeburgers

M. de Winter

De samenleving vraagt heel wat van burgers: een democratische houding, het vermogen tot samenwerking, verantwoordelijkheidsgevoel, solidariteit. Kinderen en jeugdigen zijn de volwassenen van straks. Welke gelegenheid wordt hen geboden zich tot medeburgers te ontwikkelen?Jongeren hebben tegenwoordig toegang tot veel informatie. Toch is die informatie alleen niet voldoende voor de ontwikkeling van sociale hechting en maatschappelijke betrokkenheid. Het leren toepassen van de verworven kennis is een wezenlijk, maar vaak vergeten onderdeel van burgerschapsvorming. In de huidge samenleving krijgen jongeren daarvoor dan ook te weinig ruimte.
Beleidsmatig gaat vrijwel alle aandacht uit naar de problemen die ze hebben of veroorzaken. Aan de ontwikkeling van hun sociale kwaliteiten wordt zo onvoldoende recht gedaan. Daarom pleit de auteur van dit boek voor actieve participatie van jeugdigen bij zaken die in hun eigen leefomgeving van belang zijn: dat kan bijvoorbeeld door hen veel sterker te betrekken bij voorzieningen in hun woonomgeving of bij het reilen en zeilen van hun school. Zo krijgt burgerschapsvorming een concrete en praktische invulling. Daarnaast blijkt die participatie een essentiele voorwaarde voor sociale en morele ontwikkeling: ook het individuele welzijn wordt erdoor bevorderd.
Kinderen als medeburgers is een inspiratiebron voor iedereen die zich in praktijk, beleid en onderzoek bezighoudt met jeugdigen: onderwijsgevenden, hulpverleners, beleidmakers, mens- en maatschappijwetenschappers, en ouders.

Artikel toegevoegd


is in uw winkelmand geplaatst.

Verder winkelen?

Nu bestellen