Door gebruik te maken van deze website of door op 'Accepteer' te klikken, geeft u toestemming voor het gebruik van cookies.
+ U bent niet ingelogd: Inloggen

Ts_logo_sinds1921

nAlle boeken

Handboek somatisatie

Lichamelijk onverklaarde klachten in de eerste en tweede lijn

C.M. van der Feltz-Cornelis, H. van der Horst (redactie)

Zowel de huisarts als de psychiater heeft regelmatig te maken met de begeleiding van somatiserende patiënten. De somatiserende patiënt wordt als ‘lastig’ gezien: de patiënt frequenteert het spreekuur, eist veel aandacht op en... heeft géén lichamelijke aandoening. Gaat het dan altijd over een psychische aandoening? Zeker is dat de somatiserende patiënt regelmatig ‘verhuist’ van de eerste naar de tweede lijn en van de somatische naar de geestelijke gezondheidszorg. De psychiater Van der Feltz en de huisarts Van der Horst hebben daarom besloten om de in Nederland bestaande expertise op het gebied van somatisatie te bundelen en beschikbaar te stellen aan alle huisartsen, medisch specialisten, paramedici en psychotherapeuten die in hun praktijk met somatiserende patiënten te maken hebben.

Sinds de eerste druk in 2003 uitkwam, heeft dit handboek een aantal ongewijzigde bijdrukken beleefd. Het wordt gebruikt in diverse opleidingen en blijkt voor vele artsen en therapeuten een nuttig en praktisch handboek. In deze tweede, geheel herziene druk is een hoofdstuk over nieuwe inzichten op het gebied van pathofysiologie toegevoegd, evenals een overzicht van werkzame behandelingen en een kritische beschouwing van het concept somatoforme stoornis in de DSM-IV. Daarnaast is een hoofdstuk opgenomen over interculturele aspecten van somatisatie. Deze nieuwe hoofdstukken zijn te vinden in het eerste deel van het boek.

Het tweede deel van het handboek is in de nieuwe druk wat ruimer opgevat. Het handelt niet meer enkel over de huisartsenpraktijk, maar ook over de bedrijfsgeneeskundige setting. Verder is in de hoofdstukken over de eerstelijnssetting informatie toegevoegd over de aanpak bij allochtonen.

l Bekijk de inhoudsopgave
l Voorwoord

Artikel toegevoegd


is in uw winkelmand geplaatst.

Verder winkelen?

Nu bestellen