Door gebruik te maken van deze website of door op 'Accepteer' te klikken, geeft u toestemming voor het gebruik van cookies.
+ U bent niet ingelogd: Inloggen

Ts_logo_sinds1921

nAlle boeken

De ongelukkige relatie tussen maatschappij en geestelijke gezondheidszorg

Een bezinning op 25 jaar rumoer in de (sociale) psychiatrie

H.J. Wennink

Dit boek geeft u een overzicht van de laatste 25 jaar in de geestelijke gezondheidszorg. De ontwikkelingen in deze sector lijken over het algemeen langzaam en geruisloos te gaan, waardoor ze niet erg opvallen . Het lijkt wel of het sociale proces niet ingrijpend genoeg is geweest. De realliteit is echter anders. Als men de huidige situatie met die van 25 jaar geleden vergelijkt is er niets hetzelfde gebleven. John Wennink, de auteur van dit boek, is vanaf de jaren zeventig actief binnen de psychiatrie en geestelijke gezondheidszorg en brengt alle veranderingen helder in beeld.

De gedaanteverandering van de geestelijke gezondheidszorg is niet zozeer het gevolg van een gericht beleid maar het resultaat van een lange reeks kleinere en grotere aanpassingen. Denk daarbij aan allerlei sociale en culturele veranderingen zoals individualisering, emancipatie en de 'psychologisering'van het alledaagse leven. Verder raakte de langdurige intramurale zorg in diskrediet. En wat te denken van de felle kritiek in de jaren zeventig en tachtig op het psychiatrisch bedrijf.
Dit alles zorgde voor een fundamentele gedaanteverandering, zowel op het gebied van de zorg als de organisatie. Diverse verantwoordelijkheden worden nu gedeeld met overheden, maatschappelijke dienstverlening, gemeenstelijke diensten en de algemene gezondheidszorg.

Op dit moment blijken er meer dan ooit mensen te zijn met psychische problemen, terwijl juist steeds minder patiënten worden opgenomen in een inrichting. Vroeger werd je, eenmaal opgenomen, als het ware opgegeven; nu kom je haast niet meer in aanmerking voor een opname! Tijd voor bezinning op een nieuwe rol van de sociale psychiatrie.

Met dit boek worden voor u de veranderingen binnen de geestelijke gezondheidszorg beschreven en verklaard. John Wenningk laat u het gebied in de volle breedte zien, gaat met u de diepte in en loodst u met het grootste gemak tussen de verschillende lagen van beleidsvoering heen en weer.

Artikel toegevoegd


is in uw winkelmand geplaatst.

Verder winkelen?

Nu bestellen