Door gebruik te maken van deze website of door op 'Accepteer' te klikken, geeft u toestemming voor het gebruik van cookies.
+ U bent niet ingelogd: Inloggen

Ts_logo_sinds1921

nAlle boeken

De domesticatie van het noodlot

Jos de Mul (auteur)

Het noodlot. Vroeg of laat klopt het bij ieder mens aan de deur: een ongeval, oorlogsgeweld, een ongeneeslijke ziekte en uiteindelijk de dood. Hoewel het noodlot onvermijdelijk is, kunnen we er niet mee leven. In dit boek onderzoekt Jos de Mul drie verschillende manieren waarop de mensheid heeft getracht het noodlot te domesticeren: de heroïsche affirmatie van het noodlot in de tragische cultuur van de Grieken, de deemoedige acceptatie van de goddelijke voorzienigheid in het christendom en de 'afschaffing' van het noodlot in de moderne, technologische samenleving. Daarbij werpt hij een verrassend nieuw licht op hedendaagse vormen van tragiek, zoals de ramp met de MH17, de strijd tegen het moslimfundamentalisme en de uitbesteding van onze moraal aan technologieën.

'Seneca heeft opgemerkt dat velen hun noodlot hebben gevonden doordat ze het trachtten te ontlopen. De schrijver van dit boek behoort tot degenen die het noodlot juist opzoeken in de hoop eraan te ontkomen.' - Jos

'Gloedvol pleidooi voor een tragisch levensbesef.', Arnold Heumakers NRC Handelsblad

'Een magistraal werk', literaire tijdschriften De leeswolf

'In zijn prachtige boek De domesticatie van het noodlot beschrijft hij [De Mul] onder meer hoe dankzij de ontwikkeling van de statistiek juist het toeval met toenemend succes wordt aangewend om de greep op het menselijk leven te versterken. Ethiek en (medische) techniek zijn daarbij onlosmakelijk en soms op tragische wijze met elkaar verbonden. Zie, aldus De Mul, het lot van patiënten die in een vegetatieve staat verkeren. ‘In dit geval produceren technologieën van de intensieve zorg wezens die zich bevinden in een schemergebied tussen leven en dood.’ De Muls boek is te lezen als een pleidooi voor ‘grotere sensibiliteit voor de tragische dimensie van het menselijk bestaan’. - Henk Maassen, Medisch Contact.

Artikel toegevoegd


is in uw winkelmand geplaatst.

Verder winkelen?

Nu bestellen